VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Herkansing indien pensioenknip gemist

Geplaatst op: 20-07-2016, 10:12:50

De in 2009 geïntroduceerde pensioenknip maakte het mogelijk om een aan te kopen pensioenuitkering te splitsen in een tijdelijke uitkering van maximaal 5 jaar en een daarop aansluitende levenslange uitkering. Per 1 januari 2014 is de pensioenknip afgeschaft, maar pensioengerechtigden die geen gebruik hebben kunnen maken van de pensioenknip krijgen nu een tijdelijke herkansing.

Het doel van de pensioenknip was het voorkomen dat de pensioenuitkering op één moment moest worden aangekocht en zodoende afhankelijk was van de rente en beurskoersen op dat moment. De afschaffing van de pensioenknip volgde na een onderzoek waaruit bleek dat er nagenoeg geen gebruik van werd gemaakt, en in de meeste gevallen zelfs leidde tot lagere pensioenen. Vanwege de aanhoudende problematiek van het eenmalig aankoopmoment in combinatie met de lage marktrente is de pensioenknip op 8 juli 2015 tijdelijk opnieuw opengesteld in aanloop naar de wetgeving over variabele pensioenuitkeringen. Inmiddels is de Wet Verbeterde premieregeling definitief, waardoor via doorbeleggen na de pensioendatum het verplichte eenmalig aankoopmoment verleden tijd is.

Herkansing variabele pensioenuitkering
Nieuwe pensioengerechtigden in de periode tussen de eerste en tweede pensioenknip waren gedwongen om op één moment een vaste levenslange uitkering aan te kopen. Omdat destijds een goed alternatief ontbrak is door de Tweede Kamer aangedrongen om een oplossing te zoeken voor deze groep. Dit was aanleiding voor het Verbond van Verzekeraars om de mogelijkheid van het alsnog aankopen van een variabele pensioenuitkering te onderzoeken. Het Verbond heeft de bij haar aangesloten verzekeraars geadviseerd om, onder voorwaarden, mee te werken aan zo’n herkansing.

Voorwaarden
De belangrijkste voorwaarden voor een herkansing zijn als volgt:

De herkansing zal plaatsvinden in de periode 1 januari 2017 – 1 juli 2017. De omzetting naar een (deels) variabele pensioenuitkering zal plaatsvinden bij de huidige verzekeraar. Indien deze verzekeraar geen variabele pensioenuitkering biedt, dan heeft de pensioengerechtigde de mogelijkheid tot waardeoverdracht naar een verzekeraar die zo’n variabele uitkering wel biedt (shoppen). De verzekeraar zal een persoonlijke offerte opstellen, rekening houdend met de wetsbepalingen in het kader van communicatie en zorgplicht. De omzetting naar een variabele pensioenuitkering zal plaatsvinden op basis van de marktwaarde van de huidige vaste levenslange uitkering. Aan de omzetting zijn kosten verbonden die voor rekening komen van de pensioengerechtigde. Indien sprake is van een (ex-)partner dan zal deze ook instemming moeten verlenen.

Commentaar LCP
Wij vinden het een goede zaak dat deze groep pensioengerechtigden alsnog de mogelijkheid wordt geboden voor een variabele pensioenuitkering. Zij krijgen nu de mogelijkheid om over te stappen naar een uitkering die naar verwachting bij aanvang hoger is. Iedereen dient zich echter wel te beseffen dat dit niet gratis is. Indien gekozen wordt voor omzetting van de pensioenuitkering, dan wordt immers ook het daarbij horende risico (op een hoger of lager toekomstig pensioen) geaccepteerd. De communicatie hieromtrent zal veel aandacht behoeven.

Bron: www.eufin.nl van 20 juli 2016

Vorige pagina